Kërko

Vizito dhe eksploro Shkodrën

Keshtjella e Shkodres

Njihet ne histori me emrin “ROZAFA”.Ndodhet ne hyrjen jugore te qytetit, ne nje pozicion strategjik, rrethuar nga lumenjte Buna, Drini dhe Kiri.Muret rretuese jane 880m te gjate qe rrethojne nje siperfaqe prej 35000m2.Eshte kalaja me e madhe ne Shqiperi dhe nder me te medhate ne Ballkan.
Germimet arkeologjike tregojne se kalaja eshte nje nga vendbanimet me te hershme te pellgut te Shkodres, datuar 4000 vjet me pare.Vizitoret mund te njihen me objekte e monumente te shumta, qe i perkasin periudhave te ndryshme historike.Emri i kalase lidhet me nje legjende te ngritjes se saj, murosjen e nje gruaje me emrin Rozafa, simbol i qendreses, flijimit dhe heroizmit te popullit shkodran. (Shkodra, A.Parruca)
Formen qe ka sot kalaja e Shkodres, e ka marre gjate sundimit te Balshajve(shek XIV). Në këtë kështjellë takojmë gjurmët e periudhës klasike, të mesjetës e deri të shekullit të kaluar. Muret mesjetare të ndertuar me llaç, ngrihen mbi muret ilire dhe ndjekin linjen e çrregullt të terrenit. Brenda mureve te kalase ndodhen dy mure te larte, qe e ndajne siperfaqen e saj ne tre oborre.Porta kryesore eshte e vendosur ne anen ku pjerresia e kodres eshte me e vogel, pas saj gjendet nje galeri e gjate dhe e gjere e cila ne te dy anet e saj ka kater hapesira qe per kohen sherbenin si mbrojtese.Pasi kalon ne kete galeri gjendesh perballe nje porte tjeter dhe futesh ne oborrin e pare ku ndodhen nje seri objektesh te fortifikuara.Oborri i dyte, ze nje siperfaqe me te madhe dhe ndodhet ne pjesen qendrore te kalase.Oborri i trete luante rolin e keshtjelles ku mblidhej garnizioni ushtarak.Keto oborre komunikojne mes tyre me porta te vogla.Per te dale nga kalaja kane ekzistuar disa dalje te fshehta te cilat tashme nuk funksionojne.
Kjo kala, per nga vete rendesia e saj, meriton vemendjen e institucioneve perkatese per mbrojtjen e vlerave kulturore dhe historike qe trashegon brez pas brezi. . Ne fortifikimet dhe objektet e tjera ndertimore ruhen edhe sot gjurme antike, mesjetare e deri ne ato te periudhes se Bushatlinjve. .  Ne objektet e vizitueshme perveç sistemit fortifikues  permendim : Kishen e Shen Stefanit e kthyer me pas ne xhami,Kapitanerine,Burgun, Saranxhat dhe Daljet sekrete Nga muret e saj mund te soditen pamjet madheshore e piktoreske te liqenit te Shkodres, lumejve Drin, Buna e Kir.

Ura e Bunes

Ura e Bunes se bashku me Uren e Bahçallekut kane qene lidhjet tokesore te qytetit te Shkodres me vise te tjera te Shqiperise.
Ura e Bunes eshte nje veper osmane e ndertuar gjate vitit 1499-1500.Ajo ka qene e ndertuar me kembe druri. Ne vitin 1899 kjo ure eshte rindertuar nga guvernatori osman ne Shkoder ne ate kohe.Me rastin e inagurimit ka qene ngritur nje permendore ne skaj te ballit te ures.Ky gur ne forme piramide ruhet ne Muzeun e qytetit.(Shkodra dhe motet, H.Bushati)

Ura e Bahçallekut

Ura e Bahçallekut eshte ndertim i pushtuesve osmane, nuk dihet me saktesi koha e ndertimit te saj.Ne epoken e pushtimit osman, ura e Bahçallekut shitej ne ankand per nje takse qe merrej per kalim.Kjo takse praktikohej per te perballuar shpenzimet e riparimeve e te rindertimit te ures ne raste te nevojshme.Naten nuk mund te kalohej ne kete ure, me perjashtim te ndonje rasti urgjent.
Sistemimi i ures eshte bere pas largimit te sundimit osman nga Shqiperia. (Shkodra dhe motet, H.Bushati)

Kulla e Sahatit e shek XIX

Kulla e Sahatit e njohur ne histori si Sahati i Inglizit i perket periudhes se aristokracise mesjetare.Ajo eshte e vetmja ndertese qe ekziston akoma nga periudha e antikitetit te Shkodres.Kulla e sahatit, bashke me shtepine ngjitur u ndertuan me fondet e lordit anglez Paget, i cili kishte qellim kryesor peerhapjen e fese protestane dhe themelimin e koshes anglikane ne Shqiperi me qender ne Shkoder.Veprimtaria e lordit nuk pati sukses dhe kur pa se i deshtoi misioni i tij fetar, ne vend te kumbones se perparme per kullen, ai solli nje sahat te madh me tre fusha per t’u dalluar nga larg.Ne oret e caktuara degjohej krisma e tij tingelluese.Shtepia e feudalit perbehej nga 15-16 dhoma.Oborri i shtepise mbyllej me nje porte te madhe derrasash, dy kapakesh, te gdhendur me ornamente dhe me stemen e AngliseKjo kulle sot perdoret si pike vrojtimi sepse nga lartesia e saj shihet i gjithe qyteti. (Shkodra dhe motet, H.Bushati)

 
Sherbime dhe kontakte
Adresa

Rruga 13 Dhjetori, Nr. 1, Shkodër, Shqipëri

e-mail: info@bashkiashkoder.gov.al

Copyright 2018 - © Bashkia e Shkodrës